Calauzirile Parintelui Arsenie Boca

arsenie boca carma mintii

“   Zace in noi o tainica rautate, careia-i place sa descopere nedesavarsirile fratilor nostri si iata de ce, gata stam sa-i judecam, uitand ca judecata inimilor numai dreptul lui Dumnezeu este. In loc de a cerceta cu atata pornire ispititoare cugetul altuia, sa ne coboram in al nostru. Gasi-vom destule temeiuri sa fim ingaduitori fata de aproapele nostru si sa tremuram pentru noi insine. Nu ai decat sarcina ta insati si nu vei raspunde decat de tine. „Nu judeca ca sa nu fi judecat”.”

O inima curata strabate Cerul si iadul.

Daca este vreo bucurie in lume, este cea pe care o are o inima curata.

Sa faci totdeauna binele si sa nu-l socotesti putin este semnul unui suflet smerit. Sa nu voiesti mangaierea nici unui om, insemneaza o mare curatie si o mare incredere launtrica. Cand nu cauti in afara nici o marturie in folosul tau semn este ca te-ai incredintat in totul lui Dumnezeu.

Nu dori niciodata sa fi laudat sau iubit inaintea altora, caci aceasta nu-i partea lui Dumnezeu, cu care nimeni egal nu poate fi. Nu dori de asemenea sa-si aiba cineva inima prinsa de tine si nici tu insuti sa fi prins de dragostea cuiva, ci Iisus Hristos sa fie in tine si in tot omul de bine.

Iti trimite necazuri si pedepse, primeste-le cu bucurie, caci totdeauna, pentru mantuirea ta a facut sau a ingaduit toate cate ni se intampla. Amin

Despre clevetire

Cand cineva incepe sa cleveteasca pe fratele sau de fata cu tine arata-te posomorat la fata. Daca faci asa, te pazesti de clevetire si in fata lui Dumnezeu si a clevetitorului.

In acea zi in care deschizi gura ta ca sa acuzi pe cineva, socoteste-te mort in fata lui Dumnezeu si toate faptele tale zadarnice, oricat s-ar parea ca pe buna dreptate si ca sa zidesti, te-a indemnat gandul sa vorbesti.

In ziua in care esti necajit pentru vreun frate, care este oarecum neputincios sa se stapaneasca la bine si la rau, in trupul lui sau in cugetul lui, ca un mucenic sa te socotesti pe tine in ziua aceea si sa te simti ca un patimitor pentru Hristos si ca unul care s-a invrednicit ca sa-L marturiseasca.

Despre milostenie

Cand dai ceva, celui care are nevoie, veselia fetei tale sa fie mai mare decat darul tau si cu vorba fa-l sa-si uite necazul. Si daca faci asa, bucuria este mai mare in mintea lui decat darul tau si decat nevoia trupului. Amin. “

Extrase din cartea Cararea Imparatiei .

http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/cararea-imparatiei/

credit foto :http://hranaspirituala.blogspot.ro

Anunțuri

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s